jammei

22 aug

cor.002

Ik heb een periode gehad dat ik alle gerechten van Jamie Oliver maakte. Ik had al zijn boeken en wilde alles gewoon proberen.

Zo ook zijn goedgevulde brood van:

500 g bloem * 1 eetl. zout * 1 eetl. suiker * 13 gram gedroogde gist * 5 dl. water * 200 g parmaham/droge ham * 6 eieren * 1 bol mozzarella * zakje parmezaanse kaas * bosje basilicum * zongedroogde tomaten * olijfolie * rozemarijn.

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 gr. C.

Bereidingswijze:

Bereid een samenhangend deeg van bloem, zout, suiker, gist en water. Rol dit uit tot een langgerekte lap. Leg hierop de volgende ingredienten: parmaham, eieren, mozzarella in stukjes, parmezaanse kaas, basilicumblaadjes, tomaten. Rol de deeglap met de ingredienten erin op, en vorm hiervan een spiraal. Leg het gevulde brood op een bakblik, besprenkel met olijfolie en strooi rozemarijn erover. Bak 45 minuten in een oven van 200 gr. C.

Ik had de tip gekregen van een vriend van me. Heel makkelijk, had ie er nog bij gezegd.

Ik aan de slag. Het leek inderdaad erg eenvoudig allemaal. Totdat ik de 8 eieren ging toevoegen. Het leek wel 1953. De eieren stroomden over de randen en ik was constant dammetjes aan het maken zodat de rauwe eieren niet naast het brood terecht kwamen ipv in het brood. Met de grootst mogelijke moeite kreeg ik de 8 rauwe eieren er in. Maar het resultaat was er dan ook naar. Ik snapte nu waarom de eieren er rauw in moesten. Ze waren prachtig verdeeld over het hele brood. Heerlijk.

Het brood was een groot succes en ik werd steeds beter in het vullen, dammen maken en dichtvouwen.

Toen ik die vriend tegenkwam bedankte ik hem voor het recept en deelde mijn tips voor het zo goed mogelijk vullen van de eieren. Hij keek me verbaasd aan. Rauwe eieren? Dammetjes maken? Je moet ze eerst koken en dan leg je ze gewoon tussen de ingrediënten. Ik keek hem aan alsof ik uit een ei kwam en thuis gekomen sloeg ik Jamie open en inderdaad:

‘Kook de eieren in 8 minuten hard.’

Finaal overheen gelezen.

Ik heb het toen een keer met hardgekookte eieren gemaakt. Veel minder. Heb je opeens een heel ei in je mond. Mijn foute versie was veel lekkerder. Ik heb het daarna dan ook  nooit meer anders gedaan. Gewoon met rauwe eieren.

Een van mijn favoriete creatieve technieken is  dingen met opzet fout doen en kijken wat er gebeurt.

Sommige ontdekken er Amerika mee of vinden de gloeilamp uit. Of wat dacht je van de Post-It.

Jaaaaaa. Die blijft plakken he.

Foutje bedankt.

7 Responses to “jammei”

 1. erikoptenberg 22 augustus 2013 at 8:52 AM #

  ha Cor! wanneer gaan we samen zo’n lekker broodje eten? jammy jummy, Erik

  Op 22 aug 2013, om 07:53 heeft Design Thinking by Doing het volgende geschreven:

  > >

  • vatan 22 augustus 2013 at 12:54 PM #

   Cool, een snufje serendipity dus :). Ook in de wetenschap hebben ‘foutjes’ vaak een belangrijke rol gespeeld: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_discoveries_influenced_by_chance_circumstances . Wel geldt vaak dat de volledige betekenis van zulke foutjes alleen herkend wordt door bepaalde type geesten; “Luck favours the prepared mind” (Kennelijk heeft Louis Pasteur dit ooit gezegd). Dus klop jezelf maar op je schouder, Cor, want: ‘One aspect of Walpole’s original definition of serendipity, often missed in modern discussions of the word, is the need for an individual to be “sagacious” enough to link together apparently innocuous facts in order to come to a valuable conclusion’!

   • cornoltee 24 augustus 2013 at 3:01 PM #

    Vatan! Geweldige aanvulling. Dit is geen toeval 🙂

 2. Elja Daae (@Elja1op1) 22 augustus 2013 at 6:23 PM #

  Ja gaaf. Levend bewijs!

 3. vatan 29 augustus 2013 at 12:30 PM #

  :). Het kan natuurlijk ook geen toeval zijn dat een anagram van jouw naam ‘cooler net’ is, als in ‘internet’. Thanks voor je toffe blog!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Omgekeerde design thinking, zeg maar - Elja Daae - 22 augustus 2013

  […] is een beetje het omgekeerde van waar Cor het hier over heeft. Zeg maar. Tweet Filed Under: Hands-on marketing Tagged With: klanten, klantgerichtheid, […]

 2. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] jammei […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: