goed idee?!

14 aug

goedidee.007

Een van de meest verrassende manieren om je creativiteit te verhogen is kleurgebruik. En met creativiteit verhogen, bedoel ik dat je meer en originelere ideeën bedenkt. Welke kleur denk je dat een positiever effect heeft op je creativiteits quotient , rood of blauw?

Uit een onderzoek uit 2009 van de Universiteit van British Columbia blijkt dat rode gestimuleerde prestaties op detail georienteerde taken zoals het geheugen ophalen maar liefst 31 procent beter scoren dan  blauw gestimuleerde prestaties. Omgekeerd, voor creatieve taken zoals brainstormen, zorgden blauwe omgevingsfactoren ervoor dat  deelnemers tot twee keer zo veel creatieve output produceerden als wanneer de omgeving rood was. Twee keer zo veel!

Dus rood voor detail en blauw voor meer ideeën.

Deze verschillen worden veroorzaakt door verschillende onbewuste motivaties die rood en blauw activeren, zegt Zhu, opmerkend dat kleur kennis en gedrag beïnvloedt door middel van aangeleerde associaties.

“Dankzij signalen, voertuigen van hulpdiensten en  de meesters rode pen,  associëren we rood met gevaar, fouten en voorzichtigheid”, zegt Zhu.  “Rood activeert en maakt ons waakzaam en helpt ons dus bij het uitvoeren van taken waarbij veel aandacht is vereist om een goed of fout antwoord te produceren.”

“Omgekeerd, blauw moedigt ons aan om outside the box te denken en  creatief  te zijn”, zegt Zhu. “Door middel van associaties met de hemel, de zee en het water, associëren de meeste mensen blauw met openheid, rust en stilte.”  “Deze signalen geven de mensen een creatief en verkennend gevoel.”

Misschien een goed idee om de volgende keer als je  ideeen moet bedenken  een dagje  naar het strand te gaan met een notitieblokje.

Goedkoper dan menig reclameburo.

goedideeblauw.008

One Response to “goed idee?!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] goed idee?! […]

Geef een reactie

%d