Site pictogram Design Thinking by Doing

hiephiephoera.010

De leukste manier om alle aspecten van Design Thinking (DT) te leren….en te doen is een verjaardags kado/kaart te  MAKEN voor een vriend. Voorwaarde is wel dat je deze vriend goed kent, weten wat ie leuk vindt.

Waarom is dit nu zo’n fantastische DT oefening?

Omdat het een hele laagdrempelige, leuke en snelle manier is om de drie fases van Design Thinking te doorlopen:

1. Je inleven (empathie)

2. Ideeen bedenken (creativiteit)

3. Fast Prototypen (van hoofd naar handen)

Bij mij werkt het best als ik 5 minuten van te voren nog geen kado heb en Tamara al in de auto zit.

Too much time kills everything.

Maar als je er een week voor wil uittrekken prima. Be my guest. Het is jouw feestje…..oh nee….die van je vriend.

Het voordeel wel van weinig tijd hebben is dat je Kabouter weinig tijd heeft om te zeiken en commentaar te geven.  Waardoor je vanuit je hart werkt en niet vanuit je hoofd.

Elk jaar gebruik ik deze oefening bij “mijn” tweede jaars studenten op de HKU. Als opdracht in de les “Empathie” moeten ze dan een persoonlijke verjaardagskaart maken voor mijn verjaardag. Een hoogtepunt van het jaar. Dit jaar is de postbode 2 keer terug gekomen. De pakketten werden steeds groter. Hilarisch. Een van de voorbeelden wil ik je toch even laten zien. Hij is gemaakt door Davey Schreurs (een grote DT fan btw) en dat blijkt wel uit zijn verjaardagskaart. Hij had een foto van mij gepakt en deze opgebouwd uit allemaal kleine fotootjes. Niet zomaar fotootjes maar allemaal onderwerpen waarvan hij wist dat ik ze leuk en interessant vond. Kijk:

Wat Davey niet wist, was dat ik in 1995 de cover van de WIRED bewaard had omdat ik die zo gaaf vond. Ik heb hem even opgezocht en gescand:

In 1995. Dat was de eerste keer dat ik zoiets zag. Te gek.

Voor wie ga jij een kaart maken?

Happy Giving.

Mobiele versie afsluiten