Zullen we iets nieuws gaan doen.

11 feb

ditissaai.005

Als je hersenen een vriend van je zou zijn, zou hij bijzonder, wat heet, extreem saai zijn.  Zeker als het om nieuwe dingen doen gaat. En dat is vervelend als je nieuwe dingen wilt ontdekken. Op alle nieuwe alternatieven zegt ie NEE. En als je bij hem eet, eet je altijd hetzelfde. Hoe komt dat eigenlijk? Wat is er mis met hem? Nou eigenlijk helemaal niks. Voor het meeste wat we doen hebben we onze hersenen niet nodig. Althans hebben de hersenen patronen aangelegd zodat we niet na hoeven te denken bij wat we doen. Het  meeste wat we doen heel de dag gaat automatisch. Het feit dat ik hier zit te typen is een mooi voorbeeld. Niet dat ik het blind kan, verre van. maar ik hoef niet elke keer te zoeken. Het openen van een deur om  naar een andere ruimte te gaan is ook een mooi voorbeeld van hoe onze hersenen patronen heeft aanmaakt om het meeste van wat we doen automatisch te laten verlopen. Want stond jij net voor de deur van de badkamer met de vraag: “Hoe zal ik nu eens aan de andere kant van de deze deur komen?” Nee. natuurlijk niet. Slaperig als je bent, pak je gewoon de deurklink, duw je die naar beneden met je rechterhand en zonder te kijken vindt je linkerhand precies het lichtknopje. Helemaal vanzelf. Als dat niet zo was kwamen we het huis niet uit. Laat staan op ons werk of school.

Maar nu moet je iets nieuws gaan bedenken. Dan heb je weinig aan een oersaaie vriend die nergens zin in heeft. Dan komt je letterlijk nergens. Hij kan wel wat hulp gebruiken voor een leuk dagje uit. Het begint met een mindset. Hij moet wel willen. Wel eens een kind die niet naar de tandarts wilt, achterop de fiets geprobeerd te zetten? Zoiets. We moeten van “NO” naar “YES”. Wees als Jim Carrey in “YESMAN”. En kijk wat er allemaal gebeurt als je ja tegen alles zegt.  Je komt nog eens ergens en je maakt nog eens iets mee.

Een milde variant is naar een grote boeken/tijdschriften winkel gaan. Gericht met een goede, inspirerende vraag pak je dan een tijdschrift die je normaal NOOIT zou in zien. Zo eentje waar je liever niet mee gezien wil worden. Hoe pijnlijker hoe beter. Die ja. Begin gewoon vooraan het blad en je stopt op het moment dat je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen. Laat je gaan. Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid nieuwe ideeen die je opdoet. Succes gegarandeerd. Deze variant werkt overigens ook met winkels waar je normaal nooit komt, mensen die je normaal nooit aanspreekt of dingen die je normaal nooit eet. Doe vandaag iets wat je normaal nooit doet. Doe vandaag eens iets voor de eerste keer.

Yes man!

Geef een reactie

%d