Hoeveel is een idee waard?

10 feb
Van Jeroen de Bakker....die het ook weer van iemand had.

Van Jeroen de Bakker….die het ook weer van iemand had.

Jeroen de Bakker was ooit mijn directeur bij TBWA\ en legde mij als eerste uit hoeveel een idee waard is. Toen ik, een van de vele keren, vroeg of ie tijd had om naar een idee van me te luisteren (waar hij altijd de tijd voor nam), zei hij:

“Cor, je bent een ideeen man. Hoeveel denk je dat een idee waard is”?

“Hoe bedoel je?” zei ik.

“Nou. Stel je voor je hebt 1.111 punten te verdelen. Hoeveel is het idee dan waard van die 1.111 punten?”

“Uhmmm. Toch minstens de helft.” zei ik zonder veel aarzeling. “600?”

“Ja? Denk je dat?” zei Jeroen.

“Jaaaa. zeker wel! zei ik resoluut.

“1 punt.” zei Jeroen.

“1????? vroeg ik met  half openstaande mond. Ik heb Jeroen namelijk erg hoog staan en luister altijd heel goed als ie iets vertelt. Ik was nogal geschokt. Wat was mijn carriere nog waard? Ook 1 punt? Nauwelijks de moeite om door te gaan dan. Ik voelde een lichte migraine opkomen. Maar zag hoop fonkelen in de blauwe kijkers van Jeroen.

“Vertel, leg uit”, vroeg ik hem.

Breed gebarend begon Jeroen met zijn uitleg.

“Kijk dat zit zo. Als je 1.111 punten hebt te verdelen gaat er

1 naar het idee.

10 naar het uitgeschreven idee

100 naar het project of businessplan

en 1.000 naar het……….

Prototype.”

Tja Jeroen had me weer iets geleerd en een geweldige spiegel voorgehouden. Mijn hele carriere zit ik in de creatieve industrie. Ik heb honderden, misschien wel duizenden ideeen bedacht. Maar degene die realiteit werden waren altijd de ideeen die ik prototypte. Niets is beter in staat om perspectief te delen als een prototype. Een voorstelling van hoe het in het echt gaat werken. En dat hoeft er echt niet perfect uit te zien. En het kan van alles zijn. Van modelletje tot verhaal, van storyboard tot lego model. Maak iets. Van hoofd naar handen. Onze hersenen hebben namelijk de grootste moeite om nieuwe feiten te onthouden. Maak het vooral niet te perfect. Het geeft de ander ruimte en uitdaging om het te verbeteren.

Houd het simpel, onverwachts, concreet, geloofwaardig en emotioneel. Verpakt in een verhaal dat ze zelf door kunnen vertellen. Aan hun beste vriend in de kroeg.

Make stuff. Make it happen.

En vraag alsjeblieft niet.

“Wat vind je er van?”

 

14 Responses to “Hoeveel is een idee waard?”

Trackbacks/Pingbacks

 1. What’s in a name? — Jeroen de Bakker - 16 februari 2013

  […] Ons bedrijf heet Lab1111. Niet zonder reden. We kozen voor Lab omdat we geen fabriek willen worden en 1111 heeft alles te maken met ons geloof dat voor commerciële succes in de digitale wereld veel meer nodig is dan alleen een idee… Mijn oud-TBWA-collega Cor Noltee (“don’t loop ahead, look around…”) schreef recent een stuk over. Lees het verhaal achter onze 1111-filosofie en werkwijze hier. […]

 2. Design Thinking by Doing - 3 maart 2013

  […] die zeggen “ik heb een idee” en het er vervolgens NIET bij laten. Ik schreef daar al eerder over . Een idee is maar 1 punt waard van de 1.111 punten. Barry is een held omdat ie een idee had en het idee maakte. Ondanks “enige obstakels”. […]

 3. Design Thinking by Doing - 13 maart 2013

  […] was ik bij ARA het reclameburo waar Andy Mosmans werkt. Ik ken Andy via Jeroen de Bakker (die van 1.111 punten). En Jeroen vond dat we elkaar eens ontmoeten. En zoals ik al eerder schreef, luister ik altijd heel […]

 4. verzandbak | Design Thinking by Doing - 20 oktober 2013

  […] 1 punt Johan. […]

 5. WAT NU? | Design Thinking by Doing - 20 november 2013

  […] “1 punt naar het idee. […]

 6. handle with care | Design Thinking by Doing - 10 januari 2014

  […] schreef al eens eerder over de waarde van Een Idee. Een verhaal dat een idee eigenlijk niets waard is. Althans niet zo heel veel. Het gaat om het […]

 7. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 27 januari 2014

  […] mensen die zeggen “ik heb een idee” en het er vervolgens NIET bij laten. Ik schreef daar al eerder over . Een idee is maar 1 punt waard van de 1.111 punten. Barry is een held omdat ie een idee had en het idee maakte. Ondanks “enige obstakels”. Een […]

 8. Heleen Moes De lente en het begin van een briljant plan - Heleen Moes - 6 maart 2014

  […] Ik heb zojuist het Business Model Canvas getekend en ingevuld voor zover ik nu kon. Dat wat ik er vannacht voor bedacht laat ik in mijn gedachten los, zodat er ruimte komt voor nieuw. Want het canvas is nog niet compleet, maar het begin is er. Het zaadje is geplant in de juiste bodem. Nu ga ik nog zorgen voor voldoende zonlicht en water. Op naar de 1.111 punten! […]

 9. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 473/1001. Hedde gij een goed idee? | Design Thinking by Doing - 10 juni 2014

  […] ik maar eens terug gaan naar de 1.111 regel van Jeroen de Bakker. Het idee eerst opschrijven. Het zo opschrijven zodat jullie het door kunnen vertellen. Ik ga me […]

 10. What Frank Wants. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 508/1001. | Design Thinking by Doing - 26 augustus 2014

  […] niet? Een wijs man schreef ooit in zijn blog hoeveel een idee waard is. Precies 1 punt. Een idee is NIETS waard als je er NIETS mee doet. Oke Cor, dat is dan 1 punt voor […]

 11. Niet perfect. Design Thinking by Doing verhaal 642/1.111 | Design Thinking by Doing - 10 januari 2015

  […] De enige die ik gevraagd heb om wat voor mij te doen is Jeroen de Bakker. Hij vertelde me namelijk het verhaal van de 1.111 punten. Het verhaal van een idee in je hoofd  (1 punt) naar een prototype in je handen (1.000 punten). […]

 12. Jan en Alleman deel 3. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 817/1.111 | Design Thinking by Doing - 11 juli 2015

  […] Twee weken later begon ik als creatief bij TBWA en ontmoette er onder andere Moniek Tersmette, Jeroen 1.111 de Bakker, Dirk Johan Klanker en Sjoerd Goderie. Een fantastische tijd waarin ik mijn eerste echte […]

 13. It’s not a caravan. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 849/1.111 | Design Thinking by Doing - 18 augustus 2015

  […] kopen. Leuk idee Cor. Maar heb je het toen opgeschreven, uitgewerkt en geprototyped? Uuhhhh. Nee. Een goed idee is een punt waard. Een prototype 1.000 punten leerde ik ooit van Jeroen de Bakker. Ik moest aan bovenstaand verhaal […]

 14. Taart en Kaart | Design Thinking by Doing - 2 juni 2016

  […] 1.111. Zou het me lukken om elke dag een verhaal te schrijven, 1.111 dagen lang naar het idee van Jeroen de Bakker? Het idee dat een idee maar 1 punt waard is en een prototype […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: