
Mijn allereerste auto was een Batmobile. Ik kreeg hem voor mijn 7de verjaardag. Na weken met mijn neus tegen de etalageruit geplakt van de speelgoedwinkel op de Voorstraat in Dordrecht was ie van mij. Tussendoor ging ik snel naar school en at ik thuis.

In 2007 kocht ik mijn eigen Batmobile:

Na 15 jaar als dakloze (en werkloze) superheld rondgereden te hebben, rijd ik nu rond in een auto die Top Gear, na een aantal krankzinnige testen door Jeremy Clarkson, uitriep tot beste familie auto van 2009; de Skoda Yeti. Inderdaad een krankzinnig goede auto maar verre van een Batmobile.
Toch zou ik, als ik de keuze had, nu niet weer een Batmobile kiezen. Ik zou nu gaan voor de Kipmobiel.
De Kipmobiel is geïnspireerd op het werk van Allan Savory. Op zijn advies werden er in de jaren zeventig 40.000 olifanten afgeschoten omdat uit zijn onderzoek bleek dat zij de reden waren voor de achteruitgang van het landschap; overbegrazing. 40.000 olifanten later bleek dat hij ongelijk had. Hij noemt het zelf zijn grootste en meest trieste blunder uit zijn leven. Grote grazers leven bij elkaar in kuddes. Dieren buiten de kudde zijn een makkelijke prooi voor roofdieren. De kuddes eten het gras, masseren en bemesten de bodem en trekken verder zodat de bodem zich kan herstellen.
Afgelopen zondag was ik bij Bodemzicht in Nijmegen. Een regeneratieve boerderij. Ik maakte er kennis met de Bizons van Bodemzicht: 249 kippen in op zo’n 5 hectare gedegenereerde grond en de Kipmobiel. 249? Ja, want bij 250 gelden allerlei beperkende regels. Om de Kipmobiel staat een flexibel en verplaatsbaar hek. Zo kunnen ze de mobiele Kipmobiel em de kippenkudde makkelijk verplaatsen. Daarmee simuleren ze de grote grazende kuddes; masseren de bodem, bemesten de bodem een trekken weer verder. Zo krijgt de bodem de tijd om te herstellen en te ontwikkelen zodat er meer leven in de bodem komt, meer leven op de bodem en minder CO2 in de lucht.
249 PK (Power Kippen) die zich langzaam over het grascircuit van Bodemzicht bewegen. Viervoudig Formule 1 Wereldkampioen Sebastian Vettel stopt na 15 jaar Formule 1 om “iets te gaan doen met duurzaamheid.”
Misschien is het verplaatsen van de Kipmobiel iets voor hem.
Geef een reactie