Meer darkrooms. 8/500

8 jul

Wanneer heb je voor het laatst een interessant gesprek gevoerd met een vreemde? Interessant als in dat het een dialoog was, dat het verbindend was en inspirerend, dat je aan het eind van het gesprek hoopte diegene nog een keer te zien? Ik moet denken aan het idee voor TomTom dat een collega team bij TBWA, het reclamebureau waar ik werkte, bedacht hadden. Jullie kennen de plattegronden wel die aan de rand van een gemeente staan. Om de zoeker te helpen staat er een pijl op de kaart waarbij staat ‘U bevindt zich hier’. Wat hadden ze nu gedaan? Ze hadden een sticker gemaakt in hetzelfde lettertype en dezelfde grootte met de tekst ‘omdat u geen TomTom heeft’

U bevindt zich hier omdat u geen TomTom heeft. Briljant.

Had je geen TomTom dan moest je de auto uit voor een plattegrond of het raam laten zakken en roepen: “Hallooo mag ik u iets vragen? Weet u misschien waar de Voorstraat is?” De diversiteit aan uitleggen die ik in mijn leven heb gekregen zijn heel divers. Van; staccato, militaristische links, rechts, tweede links, derde rechts daar is de Voorstraat. Tot; hier aan het einde van de weg daar bij die molen aan de rechterkant naar links, dan bij de grote boom rechts, na ongeveer 350 meter de tweede links, niet de eerste want die loopt dood……..

Leuke, gekke, ongemakkelijke ontmoetingen met onbekenden. Het maakt het leven leuk, gek en ongemakkelijk.

Tegenwoordig komen we de auto niet meer uit voor routehulp. We stappen in de auto en vragen Google de route. Heel efficiënt. We kijken op een schermpje om te zien waar we zijn in plaats van om ons heen om te zien waar we zijn.

Maar het heeft ook voordelen. Ik denk dat het aantal echtscheidingen na de introductie van de TomTom drastisch is verminderd. Menig “je had toch beter niet deze afslag kunnen nemen” is de druppel geweest die de ‘compleet zinloze opmerkingen’ emmer deed overlopen. Nu vertrouwen we op Google. Geen discussie.

Contact met onbekenden. Sommige zijn meesters in het starten en voeren van een gesprek met een onbekende. Andere komen niet verder dan ‘het weer’ of “Hoe gaat het?” of “Wat doe jij?”

Ik schreef eerder over een fantastische ontmoeting met 8 onbekenden. En dit schrijvende denk ik aan een bijzonder experiment dat Coca Cola ooit uitvoerde. Gebaseerd op het inzicht dat het 7 seconden duurt om een vooroordeel te vormen op basis van hoe iemand eruit ziet. Ze nodigden 6 vreemden uit om elkaar in een ander licht te zien. Door ze in het donker aan een ronde tafel te zetten en dat met infrarood te filmen.

Coca Cola in the dark

Misschien helemaal geen slecht idee om bij de volgende online meeting met onbekenden te camera uit te zetten. Licht uit. Verbinding aan.

2 Responses to “Meer darkrooms. 8/500”

  1. Ap 8 juli 2022 at 7:20 AM #

    Ja, meer gesprekken met een ‘vreemdeling’ mooi en nuttig. De organisatie ‘Living Library’ speelt daar prachtig op in. Zij organiseren events waarbij je geen boek uitzoekt maar een mens met een verhaal. Daar ga je mee in gesprek waar levert wederzijds veel moois op! https://livinglibrary.nl/werkwijze

    • cornoltee 8 juli 2022 at 7:42 AM #

      Dank Ap. Prachtig idee dat Living Library. Ik zie levende boekenkasten op straat voor me.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: