Automagisch

4 jan

AUTOMAGISCGH_985.001

De reacties en bezoekersaantallen op de post van gisteren vertellen mij dat het nogal speelt, stoppen met roken. En waarom het gewoon zomaar zou kunnen lukken is dat er de vier basisprincipes van een spel in verwerkt zijn. Ik leerde ze ooit van Jane Mcgonigal uit haar boek Beter dan Echt.

  1. Je hebt een duidelijk doel. Niet: ik ga stoppen met roken maar ik ga mn  longen zuiveren.
  2. Je doet het vrijwillig. Als je het doet voor een ander doet maar je het eigenlijk onzin vindt, gaat het niet lukken.
  3. Je hebt een feedbacksysteem gecreëerd. Elke keer als jij een longzuiverende activiteit hebt gedaan mag je een blaadje aan de boom tekenen of als het een app zou zijn zie je het geld dat je bespaart aan aan je boom groeien. Ik zocht net even op dat een pakje Marlboro in Nederland € 6,20 kost en er 19 sigaretten in een pakje zitten. Dat is 0,32 per sigaret.
  4. Je stelt duidelijke regels.

Lezer Ronald vond het een briljante benadering “zeker als je die opdracht op de standaardmomenten dat je naar een sigaret grijpt krijgt en zo automagisch de I DID IT lijst vult.” Om te vervolgen met:

“en als stimulans bewijslast levert: kijk maar: je kan nu eenvoudiger die trap op, je ruikt nu lekkerder voor anderen, etc”

Dan voel en ruik je dus letterlijk dat je longen aan het zuiveren bent.

Ronald bedacht dit toen ie gisteren stond te roken.

Ronald stopt niet. Ronald start met zuiveren als hij dat wil.

Automagisch.

 

 

One Response to “Automagisch”

  1. Carolien Geurtsen 4 januari 2016 at 8:22 AM #

    Leuk, ik heb die van gister nog niet gelezen, dat ga ik zo doen, maar het model wat je beschrijft ga ik misschien inzetten om automagisch mijn lichaam van overtaliige vetten te zuiveren. het boek ken ik, geweldig fijn boek vond ik dat

    Fijn ook, alweer een korte titel, ik merk dat dat iets doet met mijn neiging om wel of niet te gaan lezen -een tussen de oren dingetje dus – korte titel en ik lees je sneller #leermomentje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: