Waar haal jij je inspiratie vandaan?

29 sep

Schermafbeelding 2015-09-28 om 20.16.56

“Waar haal jij je inspiratie vandaan?” vroeg laatst een student aan me. Ik vertelde haar dat ik heel nieuwsgierig was, veel las en films en series keek. De tijd daarvoor maak ik door geen nieuws en tv te kijken en geen krant te lezen. En soms kom je hele leuke mensen tegen die zelf ook een passie hebben en die graag met je delen. Zo kwam ik laatst Bob tegen. Bob is interaction designer en gefascineerd door spel en koken. Ik kwam hem tegen in Como waar hij een van de deelnemers was aan Crea, de summer academy van de Europese Unie waar ik les gaf. Tijdens het diner tipte hij me op de Netflix serie “Chef’s Table”. Massimo Bottura speelt de hoofdrol in de eerste aflevering van seizoen 1 en ik kan niet wachten op de tweede. De maker van de serie is overigens David Gelb waarvan ik eerder Jiro Dreams of Sushi zag, een documentaire over de inmiddels 89 jarige sushi master Jiro Ono die nog steeds een klein 3 Michelin sterren sushi restaurant runt in de subway van Tokyo.

Roger Ebert zegt erover:

“While watching it, I found myself drawn into the mystery of this man. Are there any unrealized wishes in his life? Secret diversions? Regrets? If you find an occupation you love and spend your entire life working at it, is that enough? Standing behind his counter, Jiro notices things. Some customers are left-handed, some right-handed. That helps determine where they are seated at his counter. As he serves a perfect piece of sushi, he observes it being eaten. He knows the history of that piece of seafood. He knows his staff has recently started massaging an octopus for 45 minutes and not half an hour, for example. Does he search a customer’s eyes for a signal that this change has been an improvement? Half an hour of massage was good enough to win three Michelin stars. You realize the tragedy of Jiro Ono’s life is that there are not, and will never be, four stars.”

Massimo en Jiro zijn top creatieven. Ze zijn nieuwsgierig, vasthoudend en gedisciplineerd en gebruiken hun verbeeldingskracht om samen met anderen de mooiste gerechten op tafel te krijgen.

Gisteren na het zien van Chef’s Table schoot het ene idee na het andere idee door mijn hoofd. Het meest geïnspireerd raak ik door mensen die vol overgave en met plezier hard werken aan een droom.

Vanavond ga ik koken met Dan Barber. Wat kook jij?

Schermafbeelding 2015-09-29 om 06.57.37

Geef een reactie

%d