aap meer na

3 sep

aapmeerna.013

Biddinghuizen

19 augustus 2013.

6.23 uur.

Biddinghuizen.

Lowlands.

Ik loop op het verlaten festival terrein.

De mensen zijn weg maar de zooi ligt er nog. Veel zooi. Wat een bende.  In de verte hoor ik ze aankomen. De kraaien. Veel kraaien. Heel veel kraaien.

Duizenden kraaien. Ze strijken neer op het terrein en pikken het vuil op en vliegen weg. Binnen 15 minuten is het hele terrein schoon.

De kraaien zijn in dienst van de gemeente Biddinghuizen. Ambtenaren in het zwart. Getraind door Joshua Klein. Hacker, schrijver en uitvinder van de Vending Machine. Met de vending machine leerde Joshua Klein kraaien muntgeld dat op straat ligt in te zamelen.  Joshua Klein bedacht de vending machine nadat ie 10 jaar onderzoek gedaan had naar kraaien omdat op een feestje iemand had gezegd dat kraaien alleen maar rotzooi maken en je ze niets kunt leren. Onderzoek naar de ongelooflijke intelligentie van kraaien. Want stel je voor dat je kraaien traint om iets ‘goeds’ te doen. Iets waar we allebei iets aan hebben.

Ik kwam op het idee om hier over te schrijven toen ik gisteren, in de herhaling,  Daan Roosegaarde bij Zomergasten zag. Roosegaarde liet veel dingen uit de natuur zien. Van kwallen tot mieren. Maar zowel Roosegaarde als de Jong noemde niet de term Biomimicry. Een term die ik voor het eerst hoorde van Janine Benyus.

Biomimicry of biomimetics is de imitatie van de modellen, systemen, en de elementen van de natuur met het oog op het oplossen van complexe menselijke problemen. De termen biomimicry en biomimetics komen van de Griekse woorden bios (leven), en mimesis (imiteren).
In de afgelopen 3,6 miljard jaar is de natuur door een proces van trial and error gegaan om de levende organismen, processen en materialen op aarde te verfijnen. De natuur heeft 3.600.000.000 jaar ervaring!

Keken we maar wat vaker, eerst naar de natuur.

Bekijk in ieder geval het filmpje van Klein.

One Response to “aap meer na”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] aap meer na […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: