ik maak je kapot

2 sep

ikmaakjekapot.021

Gisteren schreef ik mijn eerste post zonder tekst. Ik had niets toe te voegen aan de boodschap van het filmpje. Dat was nogal schokkend voor een aantal mensen gezien de reacties. Dat begrijp ik natuurlijk wel. Het gaat over verwachtingen. Je verwacht elke ochtend een verhaaltje van mijn hand. Maar wat is een verhaaltje van mijn hand? Was het wel oke geweest als ik er ‘zonder woorden’ of ‘sprakeloos’ bij getikt had. Of zes woorden? Of zoals Hemingway’s six-word story “For sale: baby shoes never worn.” Volgens de auteur het beste verhaal dat hij ooit geschreven heeft.

Misschien was de post van gisteren ook wel de beste tot nu toe. Ik doorbrak er een patroon mee wat mij misschien wel de vrijheid geeft om nieuwe dingen op mijn blog te doen. Patronen doorbreken, hetzelfde zien maar iets anders denken. Het blijft lastig omdat wij mensen nu eenmaal niet gemaakt zijn om anders te denken. Voor het meeste wat we heel de dag doen hebben we patronen in ons hoofd die ons helpen de veel voorkomende zaken gedachtenloos te kunnen. Als dat niet zo was kon je ’s ochtends geen keuze maken uit je  kleding collectie, laat staan de deur uit omdat je op zoek zou gaan naar een nieuwe manier om aan de andere kant van de deur te komen. Nee.  Je pakt zonder te kijken de deurklink. Duwt hem omlaag en je opent de deur. Toen ik tijdens Summerschool twee weken op de campus verbleef en mijn 36 jaar  oude Peugeot vouwfietsje in de fietsenstalling zette, duurde het drie dagen voor ik ‘door had’ dat de deur automatisch naar me toe opende als ik met mijn fiets aan kwam lopen om de stalling te verlaten. De tweede keer liep ik met uitgestoken hand bijna gedachtenloos tegen de tegemoet komende deur aan.

Een fantastisch boekje om te leren je patronen te doorbreken is:

27177693

Wreck This Journal is een dagboek. Maar niet om in te schrijven, maar om in te knippen, plakken, tekenen, schilderen, kliederen en het allerbelangrijkste: Om hem te vernielen!

Het boek is een Masterclass Patroondoorbreken.  Vanaf kleins af aan heeft iedereen namelijk geleerd om voorzichtig met boeken om te gaan. Bij dit boek is het omgekeerd. Je moet je grenzen verleggen, niet bang zijn om risico’s te nemen en zonder structuur of regels iets te doen.
In het boek staat op elke bladzijde een opdracht. Dingen als ‘Spill, fling, pour Coffee here! ‘ en ‘Write one word over and over again.’, ‘Burn this page’, ‘Ask a friend to do something distructive to this page, don’t look!’ en ga zo maar door! Allemaal manieren om jouw boek te vernielen.

Wat voorbeelden:

wreck journal 002

 

wreck journal 004

Ik gaf het boekje afgelopen zaterdag aan een vriendin en haar twee dochters. Konden ze er met z’n drieen mee aan de slag.

Gisteren kreeg ik via Whatsapp een bericht met foto. De twee dochters waren samen onder de douche gegaan…..met het boek. Briljant.

boekonderdedouche

 

Ik ga douchen. En ik neem mee………

 

2 Responses to “ik maak je kapot”

  1. Anna-Maria 2 september 2013 at 7:01 AM #

    En toch denk ik dat je wilde uitslapen deze zondag….;-)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] ik maak je kapot […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: