Met de billen bloot.

28 dec

billenbloot_978.001.jpg.001

Als kunstenaar zijn je kunstwerken een verbeelding van waar je in gelooft, waar je voor staat. Een onderdeel van jezelf.
Dat geldt helemaal voor performance kunstenaars die letterlijk en figuurlijk onderdeel zijn van het kunstwerk.

Zo zat Marina Abramovic bij haar performance ‘The Artist is Present’ drie maanden lang iedere dag in het atrium van het Museum of Modern Art in New York, waar ze zwijgend ontmoetingen aanging met mensen uit het publiek. Abramovic is “…geïnteresseerd in de ideeën die een obsessie worden en waar ik onbehaaglijk van word. Ideeën waar ik bang van word.”

Maar als het daar om gaat, gaat performance kunstenares Andrea Fraser nog verder. Zij maakte een video waarin ze in een hotelkamer sex heeft met een verzamelaar. De verzamelaar betaalde $ 20.000 voor de productie van de video. Het werk verwijst naar de kunstenaar als prostituee. Of zoals Fraser zei “Untitled” gaat over wat het betekent om kunstenaar te zijn en je werk te verkopen – iets te verkopen wat een heel intiem deel van jezelf kan zijn, van je verlangens, van je fantasieën-, en anderen toe te staan jou te gebruiken als een projectiescherm voor hun fantasien.’

Jack Bankowsky, voormalig redacteur van Artforum zegt er het volgende over: ‘”Untitled” is een gekoesterde conventie in de kunstwereld…..het suggereert dat het werk zo afhankelijk is, zo verzadigd, dat het daarbovenop geen titel nodig heeft.’

Susan Thornton stelt: “Waar veel kunstenaars vandaag de dag gedoemd zijn te hoereren, is Fraser er misschien wel een die dat niet heeft gedaan.”

Fraser ging met de billen bloot maar zette de hele kunstwereld in hun onderbroek.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: