Onbewust Design. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 733/1.111

16 apr

OPDEPONT733.001

Nog even een definitie van Design: een huidige situatie transformeren in een gewenste situatie. En weten wat je wil is al heel wat. Soms is weten wat je niet wil ook een prima uitgangspunt.

Wat ik bijvoorbeeld bloed irritant vind is dat mensen niet wachten op uitstappende mensen uit de trein en zich alvast naar binnen dringen. Wat ik ook altijd heel slecht begrijp is dat mensen in een vliegtuig al voor het ‘fasten seatbelt’ opstaan en hun koffer pakken om vervolgens heel lang bekneld tussen de andere passagiers in het gangpad te staan. Het kan natuurlijk dat ze blij zijn dat ze weer kunnen staan. Tijdswinst levert het in ieder geval niet op.

Kortom wachten. Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik beter kan wachten. Zo stond ik gisteren te wachten op de pont naar Amsterdam Centraal. Daar gaan veel mensen van af en stappen er veel weer op de pont. En dat gaat heel goed. Er staan geen borden met uitleg of een agent die het verkeer regelt. Nee. De pont communiceert met twee kleuren via de grond en zegt: “Hier sta je goed en hier sta je fout”. Niet met sensoren of moeilijke technologie. Gewoon met rood en groen. Onbewust staat iedereen netjes op het groen.

Onbewust design dat zouden we vaker moeten doen.

pont

2 Responses to “Onbewust Design. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 733/1.111”

  1. Hugo 16 april 2015 at 7:38 AM #

    Aan dat koerswiel te zien (is het een ambrosio??) ben jij gisteren niet gaan werken maar gaan sluiktrainen?!

  2. els 16 april 2015 at 9:12 AM #

    gezellig die kleurtjes en nog funktioneel ook… en lekker in het zonnetje zo te zien :-))

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: