Brainstom. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 732/1.111

15 apr

brainstom732.001

De afgelopen 15 jaar vraag ik verschillende mensen wat een brainstorm is. En het antwoord is de reden waarom we zo weinig uit zo’n sessie halen. De antwoorden komen allemaal op hetzelfde neer en dat is dat je alles mag roepen, niets te gek is. Ik zie het echt voor me. Word je gevraagd om mee te denken mag je ook nog eens zomaar alles roepen wat in je opkomt. Vaak zijn zulke sessies eerder emotionele leegloop sessies waarbij de facilitator (als ie er is) de grootst mogelijke moeite heeft om alles vast te leggen en de grootste alfa mannetje/kenaus het hoogste woord hebben.

Je kunt je natuurlijk afvragen wat er met je mensen, lees organisatie, aan de hand is als je een brainstorm moet faciliteren. Want waarschijnlijk ben je al te laat. Maar ok. Stel je moet toch een brainstorm organiseren, organiseer dan ook een brainstorm:

“Een gestructureerde groepsactiviteit waarbij de idee ontwikkeling losgekoppeld wordt van de idee beoordeling.”

Want geloof me die structuur creëert vrijheid. Creatieve vrijheid.

Probeer de volgende keer eens dit:

– Nodig alleen mensen die uitgedaagd zijn door de uitdaging. Laat ze desnoods een motivatiebrief schrijven zodat je alleen de echt gemotiveerde kunt selecteren.

– Laat deelnemers vooraf nadenken over de uitdaging en ze hun ideeën meenemen naar de sessie.

– Ga naar een inspirerende plek. De omgeving is van veel grotere invloed dan we denken.

– deel elkaars ideeën een voor een. Gebruik daar bijvoorbeeld de Superdure Consultant techniek voor.

– verdeel de sessie in “veel ideeën bedenken/niet oordelen, ideeën kiezen” Dus eerst divergeren en dan convergeren. Om uit de vele ideeën te kiezen kun je de COCD box gebruiken. Hoe die werkt, lees je hier.

– sluit de sessie af met gemaakte prototypes van de beste ideeën en geef elkaar feedback volgens de Dasarts methode. Hoe die werkt lees je hier.

En kom je er niet uit dan druk je

0

6

2

4

9

6

5

0

0

0

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: