De kunst van het afkijken. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 717/1.111

30 mrt

kunstkennis717.001

Met het pensioen gaat vaak waardevolle Kennis verloren die lang niet altijd even goed overgedragen is. In zijn boek “Leidinggeven aan professionals? Niet doen!” geeft Mathieu Weggeman een prachtig voorbeeld hoe hij er voor zorgde dat de zeer specialistische kennis van een over 6 maanden vertrekkende werknemer werd vastgelegd en overgedragen aan zijn opvolgers. Het ging hier om complexe handelingen met een machine en dure materialen. In overleg werden de handelingen van de medewerker met een high speed camera gefilmd. Vervolgens werden de beelden frame voor frame getoond aan zijn opvolgers vergezeld met de vraag “Wat doet hij hier en Waarom?”. Een en ander leidde al tot interessante, verhelderende en leerzame gesprekken. Vervolgens werd de film nogmaals frame voor frame getoond maar nu met de met pensioen gaande medewerker en zijn opvolgers waarbij zijn opvolgers hem moesten uitleggen wat hij deed en waarom. Deze interpretaties kon hij dan weer bevestigen, corrigeren of aanvullen.

Naast de machine bevindt zich nu een dvd speler met een serie “moeilijke klussen” en een instructieboekje waarin alleen de meest onverwachte handelingen worden verklaard: “U ziet nu dit gebeuren. Dat lijkt op het eerste gezicht verkeerd, maar is toch goed, en wel hierom…”

Weggeman noemt het de kunst van het afkijken. Ik noem het de Kunst van Kennis overdragen.

Wat is het toch een geweldig boek!

Dank Meester Mathieu.

One Response to “De kunst van het afkijken. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 717/1.111”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Perspectief. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 718/1.111 | Design Thinking by Doing - 31 maart 2015

    […] opgedaan uit uw geweldige boek en gedeeld op mijn blog. De kunst van het afkijken. Meesterlijk! https://zenoemenhetdesignthinking.wordpress.com/2015/03/30/de-kunst-van-het-afkijken-dit-is-design-t… Hartelijke groet en dank, Cor Noltee Waarop hij reageerde: Dank je Cor, mooi die blog. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: