Zet je beste beentje voor. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 691/1.111

2 mrt

BESTEBEENTJE691.001

ajaxpsv

Wat gebeurt hier?

Waar zie je dat aan?

Wat zou je nog meer kunnen ontdekken?

Wat er hier gebeurt is dat ik met mijn 13 inch Apple op de bank Studio Sport PSV-AJAX zit te kijken en mijn zoon naast me staat en online tegen een vriendje FIFA 2015 speelt op de PS4 geprojecteerd op het grote scherm. Het geprojecteerde is ongeveer 20 keer zo groot maar dat is lastig te zien op deze foto.

Waar je dat aan ziet? Aan het NOS logo linksboven en het EA Sport logo rechtsboven.

Er is nog een heleboel meer te ontdekken maar wat mij fascineert is wanneer we het verschil NIET meer zin tussen Game en Werkelijkheid. Zo van een screenshot is dat lastig te zeggen maar als je de voetballers ziet bewegen zie je in een splitsecond welke de Game is en welke Echt. Ondanks dat FIFA 2015 op de PS4 er heel realistisch uitziet zie ik direct welke voetballers van vlees en bloed zijn en welke van nulletjes en eentjes.

Het doet me denken aan het verhaal van Malcolm Gladwell in zijn boek Blink. Hier vertelt hij het verhaal van het beeld van een jongeman, met het linkerbeen naar voren en de armen naast de zijden. Een zogenaamde kouroi. Er zijn er slechts nog zo’n 200 van over en deze was helemaal gaaf. Het J. Paul Getty museum kon het kopen voor net iets onder de 10 miljoen dollar. Het beeld werd in bruikleen genomen en onderzocht met hoge-resolutie-stereomicroscoop, electronen microsonde, massaspectrometrie, rontgendiffractie en rontgenfluorescentie. Conclusie: beeld was heel oud en de medewerkers van het museum waren overtuigd en kochten het beeld 14 maanden later. De oudhedenconservator van het museum beschreef de nieuwe aanwinst als volgt:

“God of mens, belichaamt hij alle stralende energie van de adolescentieperiode van de westerse beeldende kunst.” Toch was het nep en daar hadden een aantal kenners geen maanden onderzoek voor nodig. Die zagen dat in een split second. Ze keken niet met hun ogen maar voelde met hun onbewuste. En dat is volgens Ap Dijksterhuis 200.000 keer sneller. In dit geval nog veel sneller.

14 maanden x 30 dagen x 24 uur x 60 minuten x 60 seconden = 36.288.000 seconden

Of 2 seconden.

Da’s ruim 18 miljoen keer zo snel.

Volg je intuitie…..of lees Gladwell.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: