Angst en Verveling. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 687/1.111

26 feb

angstenverveling687.001

Gisteren schreef ik een ijzersterk verhaal over een mythe die geen mythe was maar een goed verspreide typefout. Vandaag werd ik wakker met de term geluksingenieur in mijn hoofd. Die term heb ik niet zelf bedacht maar las ik ooit in het boek Beter dan Echt van Jane Macgonigal die hem waarschijnlijk ook weer ergens anders vandaan had. Ik moest er aan denken door wat ik laatst hoorde in de NTR documentaire van Margriet Sitskoorn. Zij deelde de resultaten van  een aantal interessante wetenschappelijke experimenten. Met als gevolg dat er nu een potlood op mijn nachtkastje ligt die ik, zodra ik wakker word, in mijn mond stop en er op bijt. De grimas die ik trek neemt mijn hersenen in de mailing en denken dat ik vrolijk ben om vervolgens tegen mij te ‘zeggen’ dat ik vrolijk ben. Naast de buikspieroefeningen van mijn vrouw, het kaarsje, het schrijven op dit blog met een bakkie koffie en het koud afdouchen van Wim Hof wordt mijn ochtend steeds drukker maar wel een betere start van de dag. Ik zou er nog graag aan toe willen voegen maar dat verklap ik nog niet.

Even terug naar de term geluksingenieur. Als docent op HKU op de faculteit Kunst en Economie leiden we eigenlijk Geluksingenieurs op. Vind ik een betere term dan manager in de creatieve/culturele industrie. Van mooie kunst worden we namelijk blij en gelukkig is dat voor iedereen anders. Dus als Geluksingenieur moet je Schoonheid maken en dat doe je door professionals mooie dingen te laten maken. Hoe? Door ze uit te dagen en een omgeving te creëren waarbij die uitdaging in balans is met hun kennis. (informatie x ervaring x vaardigheden x attitude). Mihály Csíkszentmihályi (spreek uit tjiek-sent-mie-high) noemt dat FLOW. Het gebied tussen Angst en Verveling. Dat klinkt simpel maar is een hele kunst. Maar is te leren. In 4 jaar dus. Maar eigenlijk duurt  de opleiding tot geluksingenieur je hele leven lang want Flow is geen statisch gegeven. De wereld verandert, jij verandert, de balans ligt steeds weer ergens anders. Op een stijgende lijn ergens tussen Angst en Verveling.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: