IJzersterk verhaal. Design Thinking by Doing Screenshot 686/1.111

25 feb

ijzersterk686.001

Ik heb me wel eens laten vertellen dat kinderen uit ‘de grote stad’ niet weten dat melk van een koe komt. Dat ze denken dat melk van Albert Heijn komt. Tja. Als niemand je dat ooit verteld heeft en je hooguit in Farmville ooit een vreemd zwart wit gevlekt beest hebt gezien dan is dat helemaal niet zo vreemd. Zo vraag ik me af waar kinderen denken dat Spinazie vandaan komt. Zo heb ik jaren gedacht dat dat alleen voor pijp rokende stoere zeemannen was die met hun pijp het blik spinazie open brandden om het groene ‘goud’ vervolgens naar binnen werken, de spieren opblazend. Spinazie is goed voor de spieren omdat er meer ijzer in zit. Dit blijkt echter niet eens een mythe te zijn als wel gebaseerd op een type fout van een Duitse chemicus die zich vergiste in het neerzetten van de komma. In plaats van 3,5 milligram ijzer per 100 gram spinazie werd het getal 35 milligram waardoor mensen dus in de veronderstelling waren dat spinazie extreem veel ijzer bevatte dat het lichaam sterker maakt. Deze misrekening is de oorzaak voor Popeye’s obsessie voor spinazie en een stijging van spinazie consumptie van zo’n 30% in Amerika. De connectie tussen de foute berekening en Popeye werd gemaakt door wetenschapper Samual Arbesman. Hij wilde aantonen dat mensen de neiging hebben om onderzoek te negeren en toe willen geven als we het bij het verkeerde eind hebben. Arbesman stelt dat zulke fouten tot mythes kunnen leiden omdat het makkelijker is om een ‘feit’ te verspreiden die geloofwaardig klinkt dan een beetje verder te graven. Als ik een beetje verder zou graven zou ik willen weten of de fout typende wetenschapper niet stiekem betaald is door de Amerikaanse Spinazie Branche Vereniging. Maar daar heb ik nu geen tijd voor. Ik moet namelijk mijn moestuin nog water geven. Want Spinazie komt niet uit blik. Spinazie komt uit een potje die je gratis krijgt bij AH bij € 15,00 boodschappen. Ijzersterke actie. Echt waar.

AHspinazie

One Response to “IJzersterk verhaal. Design Thinking by Doing Screenshot 686/1.111”

  1. Monique Bruijn (@monique_bruijn) 3 maart 2015 at 4:08 PM #

    Goed verhaal!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: