Maakbaar brein. Design Thinking by Doing Screenshot 683/1.111

22 feb

Schermafbeelding 2015-02-22 om 05.10.11

Wat gebeurt hier?

Waaraan zie je dat?

Wat zou je nog meer kunnen ontdekken?

Dit is screenshot 5 van de 7. Het is een screenshot uit de NTR documentaire van Margriet Sitskoorn. Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Zij is wellicht de bekendste breindeskundige van Nederland. Haar bekendheid dankt ze aan bestsellers zoals ‘Het maakbare brein’ en haar vele tv-optredens in populair-wetenschappelijke programma’s. Sitskoorn verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Zij houdt zich vooral bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Margriet Sitskoorn heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar manipulatie. Zij stelt dat beïnvloeding van anderen de kern is van al onze sociale interacties. Het gebeurt op je werk, thuis en in de supermarkt. Eigenlijk overal en door iedereen. Bewust en onbewust zetten we ons hele hebben en houden in om de ander te beïnvloeden. Margriet Sitskoorn laat zien hoe je op een positieve manier wetenschappelijke kennis kunt inzetten om je doelen te bereiken, gelukkiger te leven en zelfs hoe je op eenvoudige wijze pijnbeleving kan verminderen. Zo kun je pijn verzachten door naar kunst te kijken die je mooi vindt, een pen tussen je tanden zetten om een beetje vrolijker te worden en een pijnlijke zwelling bekijken met een verkleinglas om zowel de zwelling als de pijn te verkleinen.

Fijn zo’n maakbaar brein.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: