Just another 48. Design Thinking by Doing verhaal 648/1.111

16 jan

JUSTANOTHER48.648.001

24 uur geleden stuurde ik de ontvanger van mijn verjaardagsgeld een mailtje. Binnen een half uur belde ze me, bijna in tranen van geluk op, om me te bedanken. I made her day….and she made mine. Wat een geweldig begin van mijn eerste dag als 48 jarige.

48 uur geleden twijfelde ik of het wel zou kunnen maken, geld vragen voor mijn verjaardag.

Het begon met echte verse twijfel. En wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik heb samen met de gevers iemand ontzettend blij gemaakt. Ik kreeg zelfs nog € 11,11 van Joris die schreef: “Nu wordt het pas echt interessant. Ik verhoog de pot met 11 euro 11.” Joris refereert hiermee aan de 1.111 regel van Jeroen de Bakker. Niet toevallig ook een van de gevers. En toen ik net ging kijken of er misschien nog meer gestort was, zag ik dat Marjolein ook nog eens een bedrag had gestort. Dank jullie wel. Na het schrijven van dit blog maak ik € 90,32 over aan iemand die dat heel erg verdient en heel blij mee is.

Binnen 48 uur reageerde Ben op mijn blog. Om 10.48 schreef hij:

“Maar … het geld geven aan iemand die het nodig heeft met de keuze om het te houden of weg te geven vind ik een soort terging. Ik zou het omdraaien. Geef het geld aan iemand die het niet nodig heeft en vraag die iemand om het door te geven nadat ie er een euro bij geplust heeft. Het einddoel van het geld bepaal ik niet maar het zou mooi zijn als er aan het einde een mooi bedrag bijeen zou komen voor bijvoorbeeld een startende ondernemer. Of resto van harte. Crowdfunding ‘the Cor way’. Sterker nog … een heel nieuw banksysteem.

En wat een geweldig idee is dat. En wat een geweldig voorbeeld is dit als je het hebt over hoe ideeën ontstaan. Gisteren zat ik in de trein te mijmeren over de reactie van Ben en het liet me niet los. Want stel je voor dat je een bedrag krijgt met de vraag om binnen 48 uur dat bedrag te plussen en naar een volgend iemand te sturen met de vraag om dat te plussen en te plussen, plussen……..Als je het niet plust binnen 48 uur dan stopt het geldspoor. Maar wie bepaalt er dan waar het geld naar toe gaat? Dat zou de eerste kunnen zijn die met het geldspoor is begonnen. Je zou het ook kunnen laten bepalen door een soort rad van fortuin. Als het geldspoor stopt mag je als deelnemers een goed doel invullen en het rad van fortuin bepaalt random waar het geld naar toe gaat. Ik denk dat het belangrijk is om niet te van te voren te weten voor wie het geld bedoeld is. Dat maakt het juist spannend. Op de site van http://www.justanother48euro.org kun je in een Google maps toepassing de verschillende geldsporen zien. Wie er aan meedoen, hoeveel er is doorgegeven en hoeveel tijd de laatste ontvanger nog heeft om te plussen. Wat een geweldig idee! Ben bedankt! Wil je je bankrekening even mailen dan maak ik binnen 48 euro over en dan heb jij vervolgens nog 48 uur om te plussen.

Dit was post nummer zeshonderd48.

Ik ben 48.

Al 2 dagen.

Das 48 uur.

Plus!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: