Twijfel. Design Thinking by Doing verhaal 646/1.111

14 jan

TWIJFEL646.001

“Bij twijfel doen.” zei ik afgelopen zondag tegen mijn nicht die zaterdagavond een voorstelling geeft over een onderwerp dat haar fascineert: Twijfel. Dat vertelde ze me nadat ze me had verteld dat haar moeder juist zei “bij twijfel niet doen”. Achteraf twijfel ik of dat nu wel zo handig is geweest. Ik probeerde mijn antwoord te ondersteunen met een wetenschappelijk lijkend modelletje wat ik ter plekke bedacht. Twijfel is de zone waarin je je bevindt als je moet kiezen uit minstens twee even goede of twee even slechte alternatieven en de voor en nadelen van een keuze je geen bevredigend antwoord geven. Oftewel een duidelijke ja of nee maar juist twijfel.

Jacob Jan Voerman mailde mij 5 september 2013 de volgende mail. Ik twijfel niet of deze in ga inkopiëren:

“Misschien heb ik er over heen gelezen.
Dat kan zo maar, je schrijft veel en ik mis er soms eentje,
maar ik mis iets in je blog.
Het gevoel bekruipt me dat je van alles een les maakt.
Van alles wat je ziet.
Van alles wat je meemaakt.
Van al je ontdekkingen.
Van al je fouten.
Een beetje zoals ik het hier niet kan laten van een mail een blogpost te maken.
Dat gevoel.
Ik heb behoefte aan twijfel, niet de zelfverklaarde twijfel, maar verse twijfel. ik wil het kunnen ruiken.
Dat is een zin uit mijn theater, en ik denk dat het een van de kernzinnen is.
Dat is mijn vraag aan jou.
Kun je een blogpost schrijven zonder lesje. En dat houdt voor mij in, ook eentje zonder vraag aan ons. Want dat is ook een lesje. Nee, een vraag aan jezelf. eentje waarvan je nog niet het begin van een antwoord hebt. De verse twijfel.
Misschien ben je zo onbevangen, en ken je dat niet. Maar je hebt een kabouter, dus je hebt ook verse twijfel. vast.
liefs
Jacob Jan”
Vanochtend werd ik wakker. En ik rook de twijfel. Ik ben namelijk jarig vandaag. Net na twaalven zat ik met mijn vrouw en zoon aan de hazelnootschuimtaart van Brokking en pakte ik mijn kado’s uit. Ik ben dol op kadootjes. Met name het geven, en nog leuker vind ik het maken van een kadootje.
Voor sommige is dit blog elke dag een kadootje. Voor sommige een paar keer in de maand.
Weet je waar ik nu heel nieuwsgierig naar ben? En waar ik dus over twijfel of ik dat moet doen? Dat is dat ik jullie vraag om een kadootje. Ik ben benieuwd of jij mij vandaag een kadootje wil geven. Het idee is als volgt. Je stort een bedrag op NL59ABNA0455948968 tnv C. Noltee te Dordrecht. Dat doe je voor 12 uur vanavond. Morgenochtend kijk ik dan hoeveel ik heb gekregen en bedenk ik live wat ik met dat geld ga doen. Snap je waarom ik twijfelde?

5 Responses to “Twijfel. Design Thinking by Doing verhaal 646/1.111”

 1. Jeroen 14 januari 2015 at 7:10 AM #

  Gefeli met je 32 e verjaar, maar Geef dan wel even je IBAN banknummer door!

  • cornoltee 14 januari 2015 at 7:39 AM #

   Oeps NL59ABNA0455948968

   • jeroen eeuwijk 14 januari 2015 at 10:02 AM #

    geven is leuker dan krijgen! Ben benieuwd! Grt en fijne verjaardag, jeroen

 2. Carolien Geurtsen 14 januari 2015 at 7:59 AM #

  akelig die vraag aan het einde. of nee die vraag om geld, of….?
  Ik heb dus echt veel kakelverse twijfel
  ook over waarom ik wat JJ schrijft leuker/fijner.boeiender vind dan wat jij schrijft vandaag

  zoiets

  En!!!!!

  Gefeliciteerd!!

 3. Els 14 januari 2015 at 11:31 PM #

  Van harte Cor….
  Beetje laat maar vandaag ook dus laat met lezen… En hier nu ook twijfel..ga ik m’n bed nu weer uit voor Cor of…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: