Tijd is geld. Design Thinking by Doing verhaal 639/1.111

7 jan

tijdisgeld639.001.jpg.001

Gisteren las ik een geweldig verhaal in het boek van Mathieu Weggeman “Leidinggeven aan professionals? Niet doen!”

Het verhaal gaat over een financiering die wordt toegekend aan een onderzoeksconsortium voor een driejarig Europees project. Maar waar de intrinsiek gemotiveerde onderzoekers bij hun aanvraag geen rekening mee gehouden hadden was dat ze tijd moesten schrijven in perioden van 6 minuten. En dat tijdschrijven zou dus van hun eigen tijd af gaan. Dat gingen ze natuurlijk niet doen. Dus maakten ze een programmaatje waarmee aardig realistische tijdschrijfbriefjes geproduceerd konden worden zodat de onderzoekers hun tijd konden steken waar ze goed in waren en intrinsiek gemotiveerd; de probleemstelling van het project. Infantiele bureaucratische nikserigheid noemt Weggeman het. Die de administratieve beleidsmedewerkers, accountants en compliance functionarissen (accountants die accountants controleren) bezig houden. Het doet me denken aan het tijdschrijven bij de reclameburo’s waar ik gewerkt heb.  Het leverde in ieder geval een ding op. Meer geld van de klanten.

Geef een reactie

%d