Busje komt zo. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 528/1.001

15 sep

Vorige week donderdag was ik tot 15.00 Master student en om 16.30 Master docent. Ik gaf een college Design Thinking aan een kleine internationale groep. Het leek me een interessant idee om DT uit te leggen aan de hand van een aantal persoonlijke voorbeelden en vroeg of ze een ‘Huh?!’ Moment wilde beschrijven. Een moment waar ze dachten ‘wat vreemd, belachelijk, waarom?’ Een moment dat ze even op het verkeerde been werden gezet of ze zich gewoon al heel lang afvragen waarom de situatie nog steeds is zoals ie is. Een van de studenten kwam uit een klein dorpje in Tsjechië waar na 20.00 er geen bus meer naar de 20 km verderop gelegen stad ging. Fietsen was onveilig en een taxi te duur. Ter inspiratie had ik de Method Cards van IDEO meegenomen en twee kaarten leidden tot een geweldig idee. Een kaart gaf de opdracht om te beschrijven hoe de branche er in de toekomst uit zou zien en een andere kaart liet je in andere culturen kijken. Het idee dat er uit kwam was een prachtige oplossing. Bob Geldolf meets Uber. In een documentaire over africa heeft Bob Geldolf ooit uuuuuuuuren in een bus zitten wachten tot ie vertrok. Hier worden we al chagrijnig als ie 3 minuten te laat is, daar vertrekt ie pas als ie vol zit. Pas vertrekken als ie vol is is zou je kunnen faciliteren met een app. Je geeft in de app aan wanneer je naar de stad wilt en als de taxi of bus vol is krijg je een berichtje dat ie gaat vertrekken. Prachtig!
Inspiratie voor ideeen krijg je door op andere plekken te kijken waar je normaal niet komt. Zet je inspirate bril op en kijk eens in de toekomst, een ander land of hoe ze het probleem in een totaal andere branche oplossen. The bus takes you from A to B. Your imagination can take you anywhere!

Geef een reactie

%d