Dit is Design Thinking by Doing verhaal 453/1001. De 1.111.111 regel

21 mei

1111111.453.001

Iets is creatief  als het origineel en waardevol is. En dat wordt bepaald door De Ander. Je kunt je idee nog zo origineel en waardevol vinden als De Ander dat niet vindt wat is je idee dan waard?

Herinner je de 1.111 regel nog van Jeroen de Bakker? Even een oude post knippen en plakken.

Jeroen de Bakker was ooit mijn directeur bij TBWA\ en legde mij als eerste uit hoeveel een idee waard is. Toen ik, een van de vele keren, vroeg of ie tijd had om naar een idee van me te luisteren (waar hij altijd de tijd voor nam), zei hij:

“Cor, je bent een ideeen man. Hoeveel denk je dat een idee waard is”?

“Hoe bedoel je?” zei ik.

“Nou. Stel je voor je hebt 1.111 punten te verdelen. Hoeveel is het idee dan waard van die 1.111 punten?”

“Uhmmm. Toch minstens de helft.” zei ik zonder veel aarzeling. “600?”

“Ja? Denk je dat?” zei Jeroen.

“Jaaaa. zeker wel! zei ik resoluut.

“1 punt.” zei Jeroen.

“1????? vroeg ik met  half openstaande mond. Ik heb Jeroen namelijk erg hoog staan en luister altijd heel goed als ie iets vertelt. Ik was nogal geschokt. Wat was mijn carriere nog waard? Ook 1 punt? Nauwelijks de moeite om door te gaan dan. Ik voelde een lichte migraine opkomen. Maar zag hoop fonkelen in de blauwe kijkers van Jeroen.

“Vertel, leg uit”, vroeg ik hem.

Breed gebarend begon Jeroen met zijn uitleg.

“Kijk dat zit zo. Als je 1.111 punten hebt te verdelen gaat er

1 naar het idee.

10 naar het uitgeschreven idee

100 naar het project of businessplan

en 1.000 naar het……….

Prototype.”

Tja Jeroen had me weer iets geleerd en een geweldige spiegel voorgehouden. Mijn hele carriere zit ik in de creatieve industrie. Ik heb honderden, misschien wel duizenden ideeën bedacht. Maar degene die realiteit werden waren altijd de ideeën die ik prototypte. Niets is beter in staat om perspectief te delen als een prototype. Een voorstelling van hoe het in het echt gaat werken. En dat hoeft er echt niet perfect uit te zien. En het kan van alles zijn. Van modelletje tot verhaal, van storyboard tot lego model. Maak iets. Van hoofd naar handen. Onze hersenen hebben namelijk de grootste moeite om nieuwe feiten te onthouden. Maak het vooral niet te perfect. Het geeft de ander ruimte en uitdaging om het te verbeteren.

Houd het simpel, onverwachts, concreet, geloofwaardig en emotioneel. Verpakt in een verhaal dat ze zelf door kunnen vertellen. Aan hun beste vriend in de kroeg.

Make stuff. Make it happen.

En vraag alsjeblieft niet.

“Wat vind je er van?”

Bovenstaand verhaal geeft het belang van prototyping heel mooi aan. Maar ik wil de 1.111 regel aanvullen.

Want je prototype kan nog zo origineel zijn, als niet de juiste mensen je prototype kennen en het op waarde  kunnen schatten wat is je prototype dan waard?

Dus hierbij mijn 1.111.111 regel.

Leuk hoor een idee: 1 punt

Goed uitgeschreven ook: 10 punten.

Geweldig businessplan: 100 punten.

Wow schitterend prototype: 1000 punten.

Maar of dat nieuwe prototype een verschil gaat maken wordt bepaald door de experts. De journalisten, investeerders, opinieleiders die het domein goed kennen en connected zijn binnen het domein. Die de kennis, ervaring en de autoriteit hebben om De Ander te overtuigen van de waarde van het idee. De Douaniers van Ideeenland bepalen of een idee de grens over mag. Naar het grote publiek.

Als je geen vriendjes bent met de Douaniers van je Domein komt het nooit in het land van De Ander.

Its not What you know.

Its Who you know.

Dus 1.110.000 punten voor de Douane van Anderland.

 

 

6 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 453/1001. De 1.111.111 regel”

  1. Kees Blok 21 mei 2014 at 10:40 AM #

    Mooi artikel. Ik ben het met je eens tot je het laatste zegt. Vooral dat het niet “what you know” is maar “who you know” ben ik totaal niet mee eens.

    Als je iets wil regelen moet je de douaniers on your side hebben, eens.
    Maar dat goede idee, plan en prototype is veel belangrijker want als je prototype goed is dan geeft je dat de mogelijkheid om met overtuigingskracht, nederigheid en de juiste aanpak altijd de douaniers on your side te krijgen.

    Mensen denken altijd dat netwerken het belangrijkst is maar het is 95% hard, slim en goed werk. Je moet vervolgens dan wel moeite doen dat werk extreem goed uit te werken en te overdenken en vervolgens aan de juiste mensen te laten zien.

    Het is dus beiden belangrijk, maar zonder goed prototype en met de juiste connecties ben je een stuk minder kansvol dan andersom. Het duurt namelijk een stuk langer om goed werk te produceren, dan om met de juiste mensen te netwerken, is mijn ervaring in ieder geval.

  2. Jeroen De Bakker 21 mei 2014 at 11:00 AM #

    Ha Cor. Klopt als een zwerende vinger. Zelf zit ik inmiddels meer op de 1111 + 1 route :: http://jeroendebakker.com/2014/05/16/elfhonderd-elf-plus-1/

  3. Jan Verheijen 31 mei 2014 at 8:59 PM #

    Ook helemaal mee eens. Tijdens een korte cursus boekdruk heb ik het ooit eens als volgt in letters gezet:
    https://www.dropbox.com/s/wgk1vw982udqekq/das-wirklich-Besondere.jpg

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pizza? Pizza!Dit is Design Thinking by Doing verhaal 598/1001 | Design Thinking by Doing - 27 november 2014

    […] de Bakker legde mij ooit de 1.111 regel uit. Een idee is 1 punt waard. Een prototype 1.000. En hoeveel punten is een prototype waard dat […]

  2. Just another 48.Design Thinking by Doing verhaal 648/1.111 | Design Thinking by Doing - 16 januari 2015

    […] het pas echt interessant. Ik verhoog de pot met 11 euro 11.” Joris refereert hiermee aan de 1.111 regel van Jeroen de Bakker. Niet toevallig ook een van de gevers. En toen ik net ging kijken of er misschien nog meer gestort […]

Geef een reactie

%d