Dit is Design Thinking by Doing verhaal 442/1001. Met je rug tegen de muur.

10 mei

 

demuur442.001

Volgende week moet ik een inspiratiecollege geven aan derde jaars HKU studenten. En ik heb nog geen idee waar ik het over ga hebben. Ik kan beginnen met het verhaal hoe ik zelf ooit op HKU beland ben. Het was 2006. Ik werkte als creatief bij TBWA en een collega vroeg me of ik voor hem in kon vallen. Hij moest een college geven over Inspiratie op HKU maar was onverwachts verhinderd. Ik had nog nooit een college gegeven. De keren dat ik een collegezaal van binnen had gezien waren zelfs op een hand te tellen. Trouwe lezers weten dat het na de kleuterschool bergafwaarts is gegaan met mijn school prestaties. Ik klus feitelijk maar wat bij als werkloze waterbakker.

Enfin de hulpvragende ogen van de desbetreffende collega wonnen het van mijn plankenkoorts en twee dagen later gaf ik een college over inspiratie. Een dag later werd ik gebeld door HKU of ik er les wilde komen geven. Dat deed ik. Eerst als gastdocent en nu twee dagen per week.  Want langer wil ik niet in de waterbak spelen. Op HKU geef ik de volgende vakken:

– Hoe ontwerp ik een Waterbak?

– Hoe verkoop  ik een Waterbak?

– Hoe bedenk ik spellen voor in de Waterbak?

Allemaal op HBO nivo. En allemaal met het gedachtengoed van Design Thinking in mijn achter Waterhoofd.

U begrijpt dat ik dit stuk aan het schrijven ben met de hoop dat er een idee binnenplopt voor mijn inspiratiecollege van 90 minuten volgende week donderdag.

Ik kan natuurlijk hetzelfde doen als in 2006. Gewoon de avond voor het college voor mijn boekenkast gaan staan en met gevoel die boeken er uit trekken die op dat moment inspireren. De covers fotograferen en daar iets over vertellen. Maar dat voelt toch een beetje als ‘done that’.

Inspiratie gaat over nieuwsgierigheid en energie.

Waar ben ik nieuwsgierig naar en waar krijg ik energie van? Goeie vraag.

En als ik er niet uit kom kan ik altijd nog voor een boek gaan zitten. Niet voor mijn boekenkast maar 1 boek.

Dat sla ik dan willekeurig 90 keer open en vertel daar wat over. 1 minuut lang.

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig welke 90 pagina’s dat zouden zijn.

Ik voel de energie.

Misschien best een goed idee.

Maar 1 idee is geen idee.

Ik twijfel de komende dagen nog even lekker.

Waarschijnlijk laat ik de spanning zo hoog oplopen dat ik woensdagavond met mijn rug tegen de muur voor een lege boekenkast sta.

Met dat boek achter mijn rug.

alanfletcher

Deze week in de aanbieding bij boekhandel de Bengel.

Waar ik zo een nieuw boek ga halen. Tip van Wies. Altijd goed. Boekentips van Wies.

 

 

4 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 442/1001. Met je rug tegen de muur.”

 1. Michel van Dort 10 mei 2014 at 10:55 AM #

  Of je gaat lekker een stukje fietsen…..

 2. Marijke Grotenhuis 10 mei 2014 at 2:08 PM #

  Gaat het over JOUWspiratie of over STUDENTspiratie? Ik denk aan INspiratie door INTERACTIE..! Succes woensdagavond.

 3. Johan 10 mei 2014 at 6:39 PM #

  He Cor,

  Leuke boekentip. Staat alleen niet online bij de Bengel.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Are you PINK?. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 510/1001. | Design Thinking by Doing - 28 augustus 2014

  […] brein”. Het boek waardoor ik ooit docent op HKU ben geworden. Hoe dat is gekomen, lees je hier. Pink vertelt in zijn boek […]

Geef een reactie

%d