Heb jij vroeger gevoetbald?

9 dec

ORANJEWIT.001

Afgelopen zaterdag kwam ik Jan Willem tegen. Jan Willem is een voetbalpa. Ik heb onze zoons getraind bij Oranje Wit. Maar hoe ik trainer ben geworden wist Jan Willem niet. De glimlach op Jan Willems gezicht maakt dat ik het nu met jullie deel.

Op een mooie zaterdagochtend gingen mijn zoon van 9 naar het voetbalveld van Oranje Wit om te kijken en de sfeer te proeven. Noah zag al snel wat vriendjes van school dus was binnen no time vertrokken. Op weg naar de kantine kwam er een man van mijn leeftijd op me aflopen, stak zijn hand uit en heette me welkom.

1 nul. Dacht ik.

Hij stelde zich voor (Martin) en vertelde wat hij deed bij Oranje Wit. Hij regelde alles voor de jeugd.

2 nul. Dacht ik.

Ik vertelde mijn verhaal en wees op Noah die een eindje verder stond te voetballen met een vriendje. Een goedkeurend knikje en een ‘die heeft balgevoel’ waren Martin’s snelle en vakkundige oordeel.

3 nul. Dacht ik.

Martin draaide zich weer naar mij toe en keek me vervolgens aan met een vragende blik. Waarop de vraag snel kwam. ‘Heb jij vroeger gevoetbald?’ Ik dacht zou Martin me herkennen van mijn snelle rushes langs de rechterkant? Of van die ene keer dat ik drie keer scoorde TEGEN Oranje Wit en we alsnog verloren?

‘Jaha.’ Zei ik. ‘Bij RCD.’

‘Ahhhhhh.’ Zei Martin. En haalde een bal achter zijn rug vandaan en een fluitje uit zijn broekzak.

‘Zou jij willen fluiten op veld 4?

Met open mond die zo wagenwijd openstond dat ik de bal ook daarin had kunnen laten verdwijnen nam ik het fluitje en de schouderklop van Martin in ontvangst en liep naar veld 4.

‘Succes! Ik kom zo even kijken.’ Riep Martin me na.

4 nul. Dacht ik.

Voor het eerst van mijn leven floot ik een voetbalwedstrijd. Hartstikke leuk. Na de wedstrijd kwam er een oude man naar me toe die zei:

‘Dat heb je hartstikke leuk gedaan met die jongens.’ Mijn tweede schouderklop had ik binnen. Waarschijnlijk zat ook deze man in het perfect samenwerkende wervingsteam van Oranje Wit.

5 nul. Dacht ik.

Met de bal in de hand en het fluitje nog om mijn nek kwam Martin naar me toe en zei ‘Dat ging hartstikke goed he. Dat deed je leuk. Noah vindt het ook leuk en ik heb nog plek in F13. Die hebben alleen geen trainer.’

Twee jaar lang heb ik Noah’s team getraind en in een scheidsrechtertenue alle thuiswedstrijden van F13 gefloten.

Oranje Wit is de grootste club van Dordrecht. Hofleverancier van Dordrecht ’90. En die staan bovenaan in de eerste divisie.

Goed geregeld Martin.

6 Responses to “Heb jij vroeger gevoetbald?”

 1. esthermorren 9 december 2013 at 9:17 AM #

  Daar ben je mooi ingelopen!

 2. Ms. Goodlifearina 10 december 2013 at 8:12 PM #

  zo doe je dat……

 3. Tim 14 december 2013 at 9:12 AM #

  Wat een beetje vriendelijkheid al niet teweegbrengt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] Heb jij vroeger gevoetbald? […]

 2. Van hoofd naar handen. | Design Thinking by Doing - 4 maart 2014

  […] Heb jij vroeger gevoetbald? Dit is de titel van een verhaaltje dat ik vorig jaar schreef over hoe ik ooit trainer bij Oranje Wit ben geworden. En mooi verhaal over personeelswerving. Lees het hier. […]

 3. Hand Druk. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 714/1.111 | Design Thinking by Doing - 27 maart 2015

  […] voetballertjes waar ik bijna 10 jaar geleden trainer van was. Hoe ik dat ooit geworden ben lees je hier. We wisselden even ‘wat gaat het toch hard’ verhaaltjes uit en toen zei ze me dat ze […]

Geef een reactie

%d