niette so mooooijj

4 sep

nietesomooooooijjj.023

‘Niette so moooooij’ zei de Italiaanse ober jaren geleden tegen mijn vader. Hij was een van de desserts vergeten. Wat mijn vader vervolgens tegen de ober zei, zal ik nooit vergeten. ‘Niet zo mooi. Geen fooi.’ De kleine Italiaan lachte als een boer met kiespijn en stond met een bek vol tanden. Ja dat ziet er raar uit ja. Ook dat beeld zal ik nooit vergeten.

Deze memorabele gebeurtenis is misschien wel de reden dat ik zo kritisch ben op de horeca. Wat kan het daar vaak een stuk beter zeg. On ge loof lijk. Ik heb daar al eerder over geschreven. Dat was in Kaapstad. Gisteren was ik in Utrecht.

Stel je voor.  Je zit alleen in een Italiaans restaurant te genieten van je pizza en een glas wijn. De vriendelijke ober komt langs en vraagt glimlachend:

‘Smaakt het?’

Stel je voor.  Je zit alleen in een Italiaans restaurant te genieten van je pizza en een glas wijn. De vriendelijke ober komt langs en vraagt glimlachend:

‘Wat vind u van uw Caprese?’

Gisteren vroeg de vriendelijke jongedame me of het smaakte waarop ik vroeg of zij in ‘het systeem’ kon zien welke pizza ik besteld had. Dat kon ze. Vervolgens vroeg ik haar hoe ik het zou vinden als ze me had gevraagd ‘Wat vind u van uw Caprese?’ Ze keek me verbaasd aan en zei: ‘Veel beter.’

Een van de 3 adviezen uit het gezaghebbende rapport van IBM uit 2010 “Capitalizing on complexity” is “Vindt je klantrelatie opnieuw uit.”

Met een druk op de knop kan het Italiaanse restaurant het verschil maken. Een druk op de knop. De techniek is er. Kost niets.

Push it baby.

Push it real hard.

3 Responses to “niette so mooooijj”

  1. CrazyWaiter 4 september 2013 at 8:53 PM #

    Stel je een tafel van 8 mensen voor. Mevrouw, smaakt uw pizza caprese? En meneer er naast, hoe is de spaghetti bolognese? En hoe is de pizza quattro stagioni? Etc etc. Mooi idee maar onuitvoerbaar….

    • cornoltee 5 september 2013 at 5:04 AM #

      Hey Crazy Waiter,
      Zo zwart wit is het leven niet. Ga voor de combi. Vraag eerst “Alles naar wens?’ en dan 1 iemand gericht naar zijn of haar maaltijd.
      eet smakelijk

      groet

      cor

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] niette so mooooijj […]

Geef een reactie

Ontdek meer van Design Thinking by Doing

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder