shame less steal more

12 jun

shamelessstealmore.165

Ik schreef al eerder over de Bank maar heb jullie nog niet het idee verteld wat we toen bedacht en gepresenteerd hebben. Een gejat idee.

Picasso beschrijft het zo: ‘Good artists copy, great artists steal’.

Steve Jobs noemt het ‘shameless stealing’.

Nu wil ik mezelf geen ‘great artist’ noemen maar een schaamteloze jatmoos maar al te graag. Er zijn waarschijnlijk boeken vol over geschreven: ‘Originaliteit’.

Maar bestaat zoiets als originaliteit eigenlijk wel. Ik ben zelden origineel. Misschien wel nooit dus. Alles wat ik bedenk heb ik bewust of onbewust weer ergens anders vandaan. En los van of een idee nu origineel is of niet. Een goed idee is een verkocht idee. Een nog beter idee is een idee dat gewaardeerd wordt door de gebruikers. En een geweldig idee verandert de status quo. Een fantastisch idee ‘maakt een deuk in het universum’.

Het idee wat ik de Bank presenteerde is niet origineel en niet verkocht. Het is een schaamteloos gejat idee. U kunt misschien beter nu afhaken.

Hoe is het zo gekomen vraag je je dan af. Dat leg ik graag even uit. De Bank had ons gevraagd om iets te bedenken voor jongeren. Voor alle duidelijkheid we hebben het hier over 2006. Wij hadden het spaardomein gekozen en presenteerde  het ‘WIFI Spaarvarken’. In de wandelgangen Cnorretje genaamd. Hoe werkte Cnorretje? Opa en oma konden een spaarrekening openen voor hun kleinkind. Zij kregen dan een betaalkaart en het kleinkind het spaarvarken. Als opa en oma met de betaalkaart betaalden, werd het te betalen bedrag naar boven afgerond en het verschil op de spaarrekening van het kleinkind gezet. Dus als opa en oma iets kochten voor € 8,20 dan werd er  € 9,00 afgeschreven van hun rekening. € 8,20 ging dan naar de winkel en € 0,80 naar het kleinkind. Het leuke van Cnorretje was dat ie begon te knorren als dit gebeurde. Cnorretje had een WIFI staartje. Het kleinkind wist zo dat er weer wat door opa en oma in de spaarpot was gedaan.

Ik wilde nu eigenlijk gaan vertellen hoe ik aan het idee kwam. Maar bedenk me terwijl ik dit schrijf. Als niemand mij weet te vertellen waar ik dit idee gejat heb, moet ik het misschien nog een keer presenteren aan De Bank. Of beter. Een Andere Bank.

 

 

2 Responses to “shame less steal more”

  1. De Beschermheer 12 juni 2013 at 9:49 AM #

    Het doet mij in ieder geval sterk denken aan de robin hood tax!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] shame less steal more […]

Geef een reactie

Ontdek meer van Design Thinking by Doing

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder